Przykro mi ale muszę się z Ekscelencją zgodzić
Decentralizacja - Zaproszenie do debaty
Panie Generala
można jeszcze z Czech ruszyć na Wiedeń…ale sprawa zakończy się chwilową aktywnością , co już przerabialiśmy w przypadku niepodległości Styrii.
Można też, daję temu większe szanse,zmienić Dom Panujący.
Przyznaję panu rację. Przez ostatnie miesiące obserwujemy powolny upadek Austro-Węgier. Obywatele rozeszli się po świecie, a władze Monarchii są nieobecne i nie przejawiają najmniejszego zainteresowania obecną sytuacją. JCiKM ostatnio widziano 2 marca. JW Regent w prawdzie się pojawia ale nie angażuje się w życie Monarchii. Przy takiej postawie nawet ostatni zryw do pobudzenia aktywności okazał się fiaskiem. Mimo wszystko ja nie poddam się tak łatwo. Królestwo Węgier od początku było, jest i pewnie pozostanie martwe, ale o istnienie Cesarstwa Austrii jeszcze zawalczę. Proste i klarowne pytanie, kto z panów poprze detronizację Franciszka Józefa i wesprze ustanowienie Cesarstwa Austrii z nowym władcą na czele.
Meine Herren.
Pragnę serdecznie przeprosić za moją ostatnią nieobecność w kraju.
Wynikła ona z dosyć poważnych kłopotów rodzinnych, na pewno pozwolą Panowie że nie będę się wdawał w szczegóły.
Jeszcze dziś będę rozmawiać z Jego Cesarską Mością, przy okazji zapytam go jak ocenia swoje zasoby i możliwości w kwestii dalszego zaangażowania w życie Monarchii.
Ze swojej strony obiecuję zaś do końca bieżącego m-ca przedstawić gotowe projekty aktów prawnych wprowadzających omawiane tu rozwiązania, jak również moje własne możliwości dalszego działania w Monarchii oraz możliwości rozwiązania obecnego kryzysu jakie widzę.
Załączam ukłony
Panowie
do 10 czerwca będę nieobecny. Jeżeli w tym czasie podjęta zostania dalsza chęć odbudowy Monarchii to się włączę. Mogę objąć rządy krajowe w Czecha i pomóc w ożywieniu trupa zwanego Węgry.
Na dzień dzisiejszy to tylko tyle.
Nie wierzę już w żadne obietnice poprawy sytuacji, potrzebne są konkretne działania. Tych jednak nie widać. Czas wiec na radykalne kroki. Zapowiadałem starania o utworzenie Cesarstwa Austrii, ale po konsultacjach ze względu na aspekty prawno-proceduralne jest to niemożliwe. Monarchia Austro-Węgierska choć w mizernej kondycji nadal istnieje. Nie mam też dyspozycji do rozporządzania obszarem po za Księstwem Styrii. Z tej racji jestem zmuszony zweryfikować swoje plany, choć z nich nie rezygnuję. Stany Generalne Księstwa Styrii rozpatrzą ponowne ogłoszenie Proklamacji Niepodległości i detronizacji JCiKM Franciszka Józefa z godności władcy Księstwa.
Zachęcam Panów Namiestników do podjęcia podobnych działań i dołączenia do Księstwa Styrii. Razem możemy utworzyć Wielkie Księstwo Styrii, a jak Bóg da Cesarstwo Austrii.
Jestem za rozpoczęciem zadań i łaczeniem się krain które chcą dalej działać. Jestem przeciwny detronizacji Franciszka Józefa II.
Jeśli chce pan pozostawać w zależności władcy który w skutek ciężkiej realiozy utracił zdolność do władania Monarchia, to ma pan takie prawo. Ostatni miesiąc pokazał w jakim kierunku zmierzają Austro - Węgry. Gdy zaczyna się rumor, część społeczności budzi się z letargu zobaczyć co się dzieje, by za chwilę znowu ułożyć się do snu. Zaś Dwór Cesarski czeka na lepsze czasy, które nie nadejdą bez zaangażowania. Monarchia w takim stanie jak obecnie nikogo nie przyciągnie.
Ja również przepraszam i przytakuje. Sesja. A działalność tutaj wymaga więcej uwagi niż krzyki w Kugarii. Wracam pod koniec miesiąca.
A i rewolucja nigdy nie jest rozwiązaniem. Gdyby ktoś chciał przenieść ją na bagnetach na Pobrzeże, spotka go kara.
Ekscelencjo von Vihren
Prosiłbym o szybszy powrót do MAW
Drodzy Moi,
jeżeli Jego Cesarska i Królewska Mość i Jego Ekscelencja Regent od 10 czerwca do 14 lipca 2018 roku nie pojawią się to rezygnuje z urzędu Burmistrza Wiednia i Namiestnika Austrii Dolnej i wyprowadzam się do Zagrzebia. Ogłaszam niepodległość Królestwa Chorwacji składającą się z prowicji Chorwacji i części prowincji Pobrzeża tzw. Pobrzeże Chorwackie jako Tomisław II.
Szanowny Panie
Moze Pan zrezygnować z Namoestnictwa Dolnej Austrii, ale widzę możliwości objęcia części Pobrzeża ponieważ Książe Pobżerza pojawiłsie oraz w portacj stoją okręty MAW które nadal są wierne Cesarzowi
Przemyśl swoje słowa.
Masz czas do północy by cofnąć ten nieśmieszny żart.
W przeciwnym razie spotka Cię to, na co zasługują zdrajcy.
Wielmożny Książe
Wojska XIV Korpusu są gotowe wesprzeć wasze wojska, gdyby nastąpiła jakeś nieoczekiwane wtargnięcie na ziemie Księstwa Pobrzeża należące do Monarchii Austro - Węgierskiej.
Jednocześnie informuje, że również K.u.K. Kriegsmarine wesprze wojska waszego Korpusu
Drodzy Moi,
jeżeli władze centralne będą tak postępowały to 12 czerwca 2018 w godzinach wieczornych składam dymisję funkcji Burmistrza Wiednia i Namiestnika Austrii Dolnej. 12 czerwca 2018 w godzinach wieczornych wyjeżdzam z Dworca Wiedeńskiego do Zagrzebia, gdzie czekają ludzie, którzy razem z moją osobą ogłoszą rozpoczęcie wojny o niepodległość Chorwacji, która może zakończyć się zwycięstwem i klęską oraz rozpadem Austro - Węgier.
Proszę wybaczyć, ale to jest wg mnie zła decyzja. Zamiast się jednoczyć znowu się mamy dzielić.
Jednoosobowe państwo długo nie wytrzyma, a nie wiem kto je uzna.
Bez żadnych złośliwości ja nie, bo uważam, że byłoby to szkodliwe dla Monarchii naddunajskie.
Proszę się jeszcze zastanowić. Może by Pan coś w Wiedniu zorganizował, jakąś ciekawą imprezę zamiast buntu
To państwo nie powstanie.
Czuję patriotyczny obowiązek by zdusić to powstanie.
Informuje że wojska Pobrzeża będą pacyfikować wszelkie objawy buntu i bezprawnych rozszczen do Naszych ziemi.
Z terrorystami się nie negocjuje.
Szanowny Panie van der Fryss
Proszę jeszcze raz opamiętaj się, powiedz, że to żart.
W razie próby realizacji tego planu poprę Księcia Wiktora i Ekscelencję Targersdorfa